ORTODOCIJA

Ortodoncija je stomatološka disciplina koja se bavi tretmanom nepravilnosti u razvoju, veličini i položaju čeljusti i zubi. Ortodontske nepravilnosti izrazito otežavaju održavanje higijene i zdravlja usne šupljine te doprinose većoj pojavnosti karijesa i parodontnih oboljenja.

Ortodontski pregled preporučljiv je već u dobi od otprilike 7 godina kada je moguće pregledom i uvidom u ortopan uočiti buduće moguće probleme i odstupanja.

Najčešći tip ortodontske terapije je fiksni aparatić za zube. Bravice aparatića su metalne, a mogu biti izrađene i od ostalih materijala koji su estetski prihvatljiviji. U kombinaciji sa žicama, bravice ispravljaju postojeće nepravilnosti zubi.

Ovaj se tretman koristi za veće probleme, a zahtijeva stalnu posvećenost i redovno održavanje higijene. Prosječna ortodontska terapija traje 18-24 mjeseca.

Aligneri su mobilni prozirni aparatići za zube (clear aligner) koje koristimo u sklopu ortodontske terapije za ispravljanje položaja zubi. Godinama su se problemi anomalija i nepravilnog položaja zubi riješavali bravicama i žicama,što je mnogima zbog estetike bio razlog odustajanja od terapije. Evolucijom ortodoncije kao alternativa klasičnom žičanom aparatiću pojavio se prozirni aparatić za zube (aligner) i tako zadovoljio estetske želje pacijenata. Aligneri dolaze u obliku prozirnih udlaga i ispravljaju gotovo sve anomalije kao i konvencionalni fiksni ortodontski aparatić za zube, uz iznimku najtežih ortodontskih anomalija.

Ovisno o složenosti dentalne situacije određuje se potreban broj udlaga. Jedna prozirna udlaga nosi se u prosjeku 2 tjedna te se onda zamijenjuje drugom. Prozirne alignere je potrebno nositi barem 22 sata dnevno, uz mogućnost skidanja prilikom uzimanja hrane ili pića. Najveća prednost i razlog tolike popularnosti alignera njihova je transparentnost zbog koje ih je teško primjetiti na zubima.

Moderna ortodoncija ne poznaje dobne granice. Sve više odraslih pacijenata odlučuje se za ovakvu neinvanzivnu i sigurnu opciju dobivanja kvalitetnog osmijeha.

Često je ortodontska korekcija nužna predradnja za daljne protetske i implantološke postupke.