ORALNA KIRURGIJA S IMPLANTOLOGIJOM

Dentalni implantati su titanski vijci koji zamjenjuju korijen zuba. Zajedno sa suprastrukturom služe kao nosač dentalnih krunica odnosno mostova.

Ugradnja zubnog implantata je u potpunosti bezbolan postupak koji se izvodi pod lokalnom anestezijom.
Nakon perioda oseointegracije (perioda za vrijeme kojega implantat sraste s kosti) koji traje 3 do 6 mjeseci, na dentalni implantat se postavljaju suprastruktura i konačni fiksni nadomjestak u obliku krunica odnosno mostova.

Osim odgodenog opterećenja postoji mogićnost imidijatnog opterećenja. Ako je primarna stabilnost implantata dobra može se odmah napraviti provizorni (privremeni) zub. Postoji mogućnost da se odmah nakon ekstrakcije u ekstracijsku ranu ugradi implantat i napravi provizorni zub, a tek nakon nekog vremena i konačan nadomjestak.

Postavljanjem implantata zaustavlja se daljnji gubitak kosti na mjestu ugradnje implantata jer se prijenosom žvačnih sila, preko krunice na implantat, stimulira stvaranje okolne kosti. Ugradnjom implantata čuvamo susjedne zube jer ne brusimo zube za izradu dentalnog mosta ili krunice.

Postavljanjem implantata može se nadomjestiti jedan zub kao krunica na implantatu ili se može napraviti most na implantatima. Na taj način nije potrebno brusiti susjedne zube kao nosače krunica.

Dental Krišto

Osim solo krunica i mostova na implantatima moguće je rekonstruirati potpunu bezubost all on four ili all on six metodama pa pacijenti ne moraju nositi mobilne nadomjestke(proteze).

Moguće je nositi i kombinaciju proteze sa implantatima ovisno o situaciji i potrebama pacijenta.

Prije implantacije nužno je obaviti pregled i dijagnostiku. Obično se napravi ortopantomogram i pregled, a zatim i CBCT.

Za ugradnju dentalnog implantata na željeno područje nužno je da je kost kvalitetna te dovoljne širine i visine. Ako ti uvjeti nisu zadovoljeni, potrebno je nadodati umjetnu i/ili vašu prirodnu kost. Ako postoji velika upala ponekad je potrebno prvo izvaditi zube i pričekati nekoliko mjeseci, pa tek onda implantirati.

Oralna kirurgija grana je stomatologija koja se najčešće bavi ekstrakcijama (vađenjem zuba).

Ostali kirurški zahvati su:
-vađenje umnjaka (alveotomija)
-uklanjanje vrška korijena zuba (apikotomija)
-uklanjanje frenuluma
-uklanjanje cista(cistektomija)
-postavljanje dentalnih implantata
-nadomještanje izgubljenog koštanog volumena (augmentaciju kosti)
-sinus lift
-kirurške zahvate na zubnom mesu (gingivektomija, transplantacija gingive)
-ortodontski povezani kirurški zahvati

Prije bilo kojeg oralno-kirurškog zahvata potrebno je napraviti ili ciljanu RTG snimku zuba na kojem se izvodi zahvat ili RTG snimku čeljusti (ortopantomogram). U nekim je slučajevima, najčešće kod operacija cista čeljusti, potrebno napraviti i CBCT snimku. Zahvati se obavljaju pod djelovanjem anestezije i bezbolni su.