ESTETSKA STOMATOLOGIJA

Usredotočuje se na poboljšanje estetike, boje, položaja, forme, veličine, poravnavanja i ukupnom izgledu osmijeha.

IZBJELJIVANJE

Dvije su osnovne vrste: izbjeljivanje u ordinaciji preparatima 25-35% vodik-peroksida, a za drugu vrstu izbjeljivanje kod kuće pacijenti koriste udlagu koju je naša ordinacija napravila (koriste se preparati 10 ili 15% karbamid peroksida).

Postupak izbjeljivanje ne oštećuje zube! Indikacije za izbjeljivanje su promjene boje zuba nastale egzogeno (pušenje cigareta, često konzumiranje kave, čaja, crnog vina, starenje, endodontska liječenja, ispuni) ili endogeno (dentalna fluoroza, tetraciklinski zubi). Izbjeljivati se mogu vitalni i avitalni zubi, jedan zub ili skupina zubi.

Postupak uključuje pripremu pacijenta, određivanje trenutne boje zuba radi kasnije usporedbe i procjene uspješnosti postupka. Postotak izbjeljivanja varira od pacijenta do pacijenta, ovisno o strukturi zuba. Rezultat koji se dobije je uz primjerenu i redovitu oralnu higijenu dugotrajan. Treba napomenuti da bi se dva tjedna nakon postupka izbjeljivanja trebalo pripaziti na pušenje i prehrambene navike. Ne smije se piti kava, čajevi ili tamno obojena pića kao crno vino. Postoji mogućnost da u tijeku procesa dođe do lagane osjetljivosti zuba, međutim to je potpuno normalno i ne predstavlja nikakvu opasnost jer ubrzo nakon tretmana dolazi do smirivanja eventualnih simptoma.

KERAMIČKE LJUSKICE, VENEERS

Izrađene su od tankog sloja otporne i čvrste keramike koja svojom bojom i translucencijom imitira izgled zubne cakline. Lijepe se na vanjsku površinu zuba te uz minimalno brušenje cakline do 0.5 mm u potpunosti prikrivaju nedostatke na prirodnom zubu. Ljuskice su stvar izbora ukoliko želite korigirati boju, oblik, veličinu, položaj zuba, te manja napuknuća i istrošenosti cakline. Ukoliko ne dobijete estetski zadovoljavajuće rezultate izbjeljivanjem zuba npr. nakon tetraciklinske terapije preporuča se izrada ljuskica. Zatvaranje dijastema tj. prostora između zuba i korigiranje blažih ortodontskih anomalija također su indikacija za preparaciju ljuskice.

ZUBNI NAKIT

Istaknite Vaš osmijeh diskretnim detaljem. Stavljanje zubnog nakita na zub je brz, siguran i bezbolan postupak kojim se ne oštećuje zubna caklina. Zubni nakit čine kristalići različitih boja koji se lijepe na površinu zdravog prirodnog zuba pomoću dentalnih adheziva. To je potpuno neinvazivna tehnika koja ne zahtjeva brušenje, a njihovo postavljanje je gotovo u 10 minuta.
Ukoliko ih poželite skinuti, postupak je vrlo jednostavan i ne ostavlja nikakve tragove na zubu. Obično se stavljaju na prednje gornje zube da bi ljepota osmijeha došla do izražaja.