DJEČJA STOMATOLOGIJA

Grana stomatologije koja se bavi liječenjem mliječnih i mladih trajnih zuba.

Oralno zdravlje djece započinje pravilnim navikama održavanja oralne higijene koje djeca mogu usvojiti u ranoj dobi i tako preventivno utjecati na nastanak karijesa na mliječnim, a kasnije i na trajnim zubima.

Dental Krišto

Prvi posjet djeteta stomatologu treba planirati već u dobi od godinu dana kada počinje nicanje prvih mliječnih zubića. Svi mliječni zubi niču do treće godine.Bitni su za jer čuvaju mjesto za trajne zube i usmjeravaju njihovo nicanje.Trajni zubi niču oko šeste godine i obično su to trajne šestice.

Zdravlje mliječnih zuba je izuzetno bitno, a redovitim posjetima stomatologu na vrijeme se mogu prepoznati ortodontske anomalije.

Prvi susret djeteta sa stomatološkom ordinacijom treba uključivati upoznavanje sa stomatologom, ordinacijom, instrumentima i općenito zubima, bez zahvata koji bi mogao izazvati negativnu reakciju i "strah od stomatologa".

Nakon toga trebali bi uslijediti redoviti pregledi na kojima bi se dobile sve informacije o održavanju zuba i prevenciji karijesa i uočiti sve moguće potrebe za ortodontskim zahvatima.

Preventivni zahvati koje radimo djeci su floridacije i pečačenje jamica i fisura na trajnim šesticama. Potpuno su bezbolni i ugodni su.

U svakom slučaju trebalo bi razviti pozitivan stav djeteta prema oralnoj higijeni i posjetama stomatologu.